Etusivu  |  Viikon vinkki  |  Kauppa  |  Keskustelupalsta

 OhjeOhje   HakuHaku  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tiikin öljyäminen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    pintanikkarit.fi Foorumin päävalikko -> Öljyäminen
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
URHOLiittynyt: 20 Tam 2007
Viestejä: 5
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: La 20. Tam, 2007 20:41    Viestin aihe: Tiikin öljyäminen Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kellään tietoa mikä olis hyvä öljy veneen tiikkiosiin? Joskus sain jostain messuilta pellavaöljy ja tärpätti sekotusta, jossa oli homesuoja-ainetta mukana. se ainakin toimi hyvin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ljkLiittynyt: 21 Tam 2007
Viestejä: 446

LähetäLähetetty: Su 21. Tam, 2007 01:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tavalliset puuöljyt eivät paljoa tiikkiä suojaa -> melkein pelkkää luiotinta ovat purkkiin laittaneet...

Ostit varmaan PINUS öljyä toimii hyvin. Siinä ei tosin ole UV -suoja-ainetta.


Viimeinen muokkaaja, ljk pvm Ke 25. Hei, 2007 09:14, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
LauriLiittynyt: 21 Tam 2007
Viestejä: 2

LähetäLähetetty: Su 21. Tam, 2007 11:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ainakin Lib-Oil öljyssä on tehokas UV-suoja

Hyviä kokemuksia jopa venekäytössä Exclamation
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JakeLiittynyt: 21 Tam 2007
Viestejä: 8

LähetäLähetetty: Su 21. Tam, 2007 18:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voiko samaa tiikkiöljyä käyttää sisällä ja ulkona?

Ostin kerran putelin tiikkiöljyä kaupasta ja ainakin se teki sisällä olleista kalusteista siistin näköisiä Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SuperKyöstiLiittynyt: 20 Tam 2007
Viestejä: 21
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: Ti 23. Tam, 2007 14:59    Viestin aihe: liboil Vastaa lainaamalla viestiä

liboil on hyvä öljy pihalle...
finishing oilia sisälle...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ljkLiittynyt: 21 Tam 2007
Viestejä: 446

LähetäLähetetty: Ti 23. Tam, 2007 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ulkona käytettävissä öljyissä tulisi olla homesuoja-aineita. Sisällä käytettävissä öljyissä niitä ei saa olla.

Et sillai!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
ljkLiittynyt: 21 Tam 2007
Viestejä: 446

LähetäLähetetty: La 27. Tam, 2007 11:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Öljykäsittelyt

Öljykäsittely antaa kalusteelle oikein tehtynä erinomaisen suojan. Pellavaöljy on vanhin vaihtoehto öljykäsittelyn tekemiseen. Nykyiset modernit öljyt antavat paljon paremman suojan kuin pelkkä pellava-, unikko- tai parafiiniöljy. Älä käytä ruokaöljyä puunkäsittelyyn. Ruokaöljyt eivät kuivu normaalisti vaan ajan kanssa härskiintyvät puussa. Monesti niitä virheellisesti suositellaan juuri elintarvikkeiden kanssa tekemisissä olevien pintojen käsittelyyn, missä härskiintymisestä on eniten haittaa. Siis ei ruokaöljyä.
Öljykäsittelyn etuina ovat sen helppo käyttöisyys. Ei tarvitse pelätä valumia kuten lakatessa, eikä pinta ole yhtä arka pölylle kuivuessaan. Öljykäsittelyn tekeminen ei vaadi tekijältään juurikaan taitoa ja öljykäsitelty pinta on myös todella helppo hoitaa ja kuluttuaan korjata. Öljykäsittelyn tekeminen on kaiken lisäksi todella nopeaa.
Öljyjä on monenlaisia mutta niiden käyttö on periaatteeltaan samanlaista. Levitä öljyä käsiteltävälle pinnalle siveltimellä, kankaalla tai trasselitupolla ja anna imeytyä. Imeytymätön öljy pyyhitään pois ja pinnan annetaan kuivua. Uusi kerros levitetään vanhan kuivuttua aivan samoin kuin ensimmäinenkin. Kuivumisaika riippuu käytettävästä öljystä ja käsittelytavasta. Ohuet kerrokset öljyä kuivuvat paljon nopeammin kuin paksut ja jos öljyä on levitetty liikaa saattaa pinta jäädä tahmeaksi.

Parafiiniöljy
Parafiiniöljyä käytetään yleisesti leikkuulautojen ja saunan lauteiden käsittelyyn, mutta on sillä hoidettu huonekalujenkin pintaa. Parafiiniöljyn ongelma on siinä että se ei kuivu koskaan. Parafiiniöljyllä käsitelty puupinta tuntuu hyvin kauan öljyiseltä, ja pinnasta tarttuu öljyä papereihin ja vaatteisiin. Kun öljyä ei enää tartu on se imeytynyt puun sisään ja pinta ei enää ole suojassa epäpuhtauksilta. Parafiiniöljyn käyttö on miellyttävää koska se ei haise/maistu miltään, ja hyvä niin koska esimerkiksi sillä käsiteltyjä keittiötasoja tai leikkuulautoja saa hoitaa jos ei nyt aivan viikoittain niin ainakin kerran kuussa.

Unikkoöljy
Unikkoöljyä on markkinoitu lähinnä keittiötasojen ja leikkuulautojen käsittelyaineeksi. Pintakäsittelyaineena se ei juuri eroa pellavaöljystä muuten kuin korkeammalla hinnallaan. Unikkoöljyllä tulisi käsitellä pinnat imeyttämällä ne ”täyteen” öljyä valitettavasti tuotetta myydään yleensä aivan liian pienissä pakkauksissa.

Pellavaöljy
Pellavaöljy on ensimmäisiä puunkäsittelyaineita joita ihminen on puunsuojaukseen käyttänyt. Pellavaöljy on erittäin monipuolinen aine ja sillä onkin vuosisatojen ajan öljytty niin sisällä olevat huonekalut kuin kyllästetty ulkona olevaa puuta. Pellavaöljy onkin viime vuosina tullut voimakkaasti takaisin puunkäsittelyyn. Pellavaöljyn myyjät ovat antaneet ymmärtää sen olevan ylivertainen aine muihin öljyihin nähden, ja soveltuvan melkein mihin tahansa. Osittain tämä onkin totta, öljyä voidaan käyttää niin sisällä kuin ulkona, siitä voidaan valmistaa kuultomaaleja, maaleja ja jopa lakkoja. Mutta sellaisenaan pellavaöljy antaa kehnohkon suojan ja vaatii – ainakin huonekaluja ajatellen – valtavasti työtä.
Pellavaöljyn käytön suurin ongelma on sen vaatima suuri kerrosmäärä, jopa 30 kerrosta ja kohtuullisen pitkät kuivumisajat. Pellavaöljyllä käsitellystä puupinnasta voi tarttua öljyä vielä viikon kuluttua öljyämisestä. Löysin vanhan pellavaöljykäsittely ohjeen eräästä vanhasta englantilaisesta huonekalujen käsittelyoppaasta. Tämä ohje kertookin aika hyvin pellavaöljykäsittelyn vaatimat kerrosmäärät.
Levitä kerros pellavaöljyä vuorokauden aja kerran tunnissa
Sitten kerran päivässä viikonajan
Sitten kerran viikossa kuukauden ajan
Sitten kerran kuussa vuoden ajan
Sitten kerran puolessa vuodessa kalusteen loppuiän ajan
Pellavaöljy on kuitenkin erinomainen raaka-aine kun valmistetaan moderneja huonekaluöljyjä, puunöljyjä ulkokäyttöön tai esimerkiksi veneenkyllästysaineita.

Viimeistelyöljyt
Modernit öljyseokset kuten Danish Oil ja Finishing Oil antavat paljon paremman ja kestävämmän suojan, kuin pelkkä pellava- tai unikkoöljy. Ne kuivuvat nopeasti verrattuna pellava- tai unikkoöljyyn ja öljykäsittelyn uusimistarve on huomattavasti pienempi. Myös käsittely kertojen määrä on pienempi, varsinkin jos verrattaan tuohon vanhaan pellavaöljykäsittely reseptiin. Nämä öljyt antavat riittävän suojan kalusteille jo kahdella käsittelykerralla. Varsinkin aloittelijalle nopeasti kuivuva ja vähän kerroksia vaativa, mutta silti kestävän ja näyttävän pinnan aikaansaava tuote on varsin suositeltava.
Nämä öljyt sisältävät pellavaöljyä, kiinanpuuöljyä, hartseja ja kuivikkeita sekä liuottimen joka haihtuu öljyn kuivuessa pois. Tästä syystä ainakin Finishing Oil öljyä voidaan käyttää myös pinnoilla jotka tulevat kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Se antaakin paljon paremman suojan keittiön työtasoille tai leikkuulaudoille kuin pelkkä pellava- tai unikkoöljy, parafiiniöljystä puhumattakaan.
Öljy levitetään pintaan siveltimellä ja annetaan imeytyä. Imeytymätön öljy hangataan pinnasta nukkaamattomalla liinalla. Hankaa kunnes kaikki ylimääräinen öljy on joko imeytynyt puuhun tai kankaaseen. Jos olet odottanut liian kauan ja pinta on tullut tahmeaksi, voit levittää pintaa puutärpättiä ja hangata sitten ylimääräisen öljyn pois. Muista käsitellä puun päätypinnat huolella. Ne imevät öljyä huomattavasti enemmän.
Jos olet petsannut puun ennen öljyämistä huomaa ettet vahingossa hankaa väriä pois. Petsatun pinnan öljyämisessä kannattaakin ensimmäinen öljykerros ohentaa ja ylimääräinen öljy poistaa kevyemmin. Seuraavilla kerroksilla voit jo hangata voimakkaammin.
Kun ensimmäinen kerros on kuivunut 4-6 tunnin kuluttua saattaa pinta vaatia kevyen välihionnan – myös öljy nostaa puun syitä vaikka ei ihan yhtä voimakkaasti kuin vesi. Tee välihionta hienolla hiekkapaperilla tai 0000 teräsvillalla. Kummassakin tapauksessa muista poistaa hiontapöly pinnalta tarkoin. Nyt voit levittää toisen kerroksen aivan samoin kuin ensimmäisenkin. Kahdesta kolmeen kerrosta riittää normaalisti, jos laitat useampia kerroksia saattaa pinnasta tulla kiiltävä. Tämä kiilto poistetaan 0000 teräsvillalla puunsyiden suuntaisesti hankaamalla.


Teak Oil
Tiikki öljy on nimensä mukaisesti tarkoitettu tiikin käsittelyyn. Tiikki on jo luonnostaan hyvin öljyinen puu. Tästä syystä useimmat tiikkiöljyt ovat hyvin ohuita, eli niissä on paljon liuotinta jotta öljyä ei tulisi pintaan liikaa. Ylimääräinen öljy aiheuttaa tahmaisuutta. Kokemukseni mukaan niitä on yleensä ohennettu liikaakin. Öljyä saa levitellä useita kerroksia ja käsittely tulisi uusia todella usein jotta pinta pysyisi siistinä. Varsinkin ulkona oleville kalusteille tarkoitetut
Enemmän öljyä sisältävät tuotteet, kuten Finishing Oil, sopivat erinomaisesti tiikkipintojen käsittelyyn, pitää vain muistaa poistaa imeytymätön öljy ennen sen kuivumista. Voit toki halutessasi ohentaa kyseisiä öljyjä puutärpätillä, jolloin tuote ei niin helposti muodosta tahmeaa pintaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
URHOLiittynyt: 20 Tam 2007
Viestejä: 5
Paikkakunta: Toijala

LähetäLähetetty: La 27. Tam, 2007 18:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos! enempää en olis halunnutkaan tietää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sVeLiittynyt: 24 Hei 2007
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: Ti 24. Hei, 2007 15:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rustins Garden Furniture Oil on takoitettu ulkokäyttöön ja sisältää sekä UV- että homesuojan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    pintanikkarit.fi Foorumin päävalikko -> Öljyäminen Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group