Remontti tiedossa? Kodin remontointiin ei kannata sännätä suinpäin. Näillä vinkeillä urakka sujuu joutuisammin.
Onko suunnitelma käytännöllinen?
Usein ensimmäinen virhe remonttiin lähdettäessä on se, että koko homma suunnitellaan visuaalisuus edellä. Uusien kaappien, tapettien ja maalien valitseminen on tietysti kivaa puuhaa, mutta älä unohda kodin toimivuutta. Monesti pienetkin epäkäytännölliset asiat alkavat harmittaa arjessa. Mieti siis remonttia suunniteltaessa myös sitä, onko haluamasi ratkaisu varmasti käytännöllinen. Esimerkiksi liian suuret kalusteet tekevät tilasta helposti ahtaan, mikä kyllä harmittaa pidemmän päälle.
Onko tyylisi perinteinen vai moderni?
Vai jotain siltä väliltä? Onnistuneen lopputuloksen avain on valita yksi tyyli ja pysyä siinä. Eri tyylien ja aikakausien yhdistely onnistuu vain kokeneelta sisustussuunnittelijalta. On liki mahdotonta sisustaa kotia samanaikaisesti skandinaaviseen tyyliin, retrohenkisesti, supermodernisti ja antiikkihuonekaluin. Toki tärkeintä on, että koti on juuri sinun näköisesi.
Mieti myös valaistusta
Usein kotia remontoidaan, koska se tuntuu jotenkin synkeältä ja nuhjuiselta. Maksimoimalla valon määrän kodista tulee tilavamman tuntuinen. Valaistusta suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon paitsi luonnonvalon määrä myös lisävalaistus. Toiminnallisen valaistuksen ohella kodissa olisi hyvä olla mahdollisuus tunnelmavalaistukseen, joka voidaan toteuttaa himmentimillä tai esimerkiksi lisävaloilla, kuten pöytä- tai jalkalampuilla. Kodin valoisuuteen vaikkutavat myös pintamateriaalit. Tummat ja himmeät pinnat eivät heijasta valoa yhtä hyvin kuin vaaleat ja kirkkaat pinnat.
Päätä budjetti – ja pysy siinä
Remontin lopullinen hintalappu aiheuttaa usein päänvaivaa. Jos et pysty arvioimaan kustannuksia osa-alueittain, mieti ainakin mikä on budjettisi ehdoton yläraja. Kysy neuvoa ammattilaisilta, ja muista jättää budjettiin hiukan liikkumavaraa.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Remontissa tämä vanha latteus pitää hyvin paikkaansa. Tee kattava remonttisuunnitelma, josta käyvät ilmi aikataulu, remontin eri vaiheet, mahdollisten urakoitsijoiden tiedot, toteutustavat sekä materiaalit. Usein suunnitelma toki elää jonkin verran, mutta yllättäviinkin asioihin on suunnitelman avulla helpompi varautua.
Tarvitaanko lupia?
Jos asut taloyhtiössä, on sinun ilmoitettava kaikki pientä pintaremonttia isommat työt hallitukselle ja isännöitsijälle. Näin sanoo asunto-osakeyhtiölaki. Jos olet vuokralainen, on tapetoinneista ja maalauksistakin hyvä kysyä vuokranantajalta. Jos remontoit kantavia rakenteita tai talosi julkisivua, saatat tarvita rakennusluvan. Sen saat omasta kunnastasi.
Ole tarkka valitessasi ammattilaista
Jos tarvitset remontissa urakoitsijaa, valitse kumppanisi tarkkaan ja tarkista tiedot ja taustat. Varmista, että toimija kuuluu ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin – näin saat työstä kotitalousvähennyksen. Kannattaa myös kysellä tuttavilta suosituksia, sillä osaavat ja luotettavat tekijät kyllä tiedetään.
Tee aina kirjallinen sopimus
Vaikka palkkaamasi ammattilainen olisi kehuttu ja luotettavan oloinen, tai vaikka tuttu, kannattaa asioista sopia paperilla. Näin kenellekään ei jää epäselväksi mitä on sovittu, jos ongelmia ilmenee. Myös urakan hinta ja mahdollisten lisätöiden kustannukset kannattaa kirjata ylös, jotta vältyt yllätyksiltä. Sopimuksessa olisi hyvä olla kirjattuna myös lopullinen aikataulu. Ammattilainen osaa kyllä arvioida työaikansa.